Jan Draaijer Theatermaker Acteur Singer Songwriter | Jan Draaijer Theatermaker Acteur Singer/Songwriter
theater, acteren, singer/songwriter, artiest, acteur, regisseur, zanger, christen, pop muziek
Jan Draaijer is een theatermaker, acteur en singer/songwriter, artiest, regisseur, christen
4218
single,single-post,postid-4218,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Broodje Bal

I see the world

Broodje Bal

Posted by Jan Draaijer in Algemeen, JAN'S BLOG

BROODJE BAL.

Soms heb je een moment dat je een enorme trek/zin hebt in een specifiek voedsel item. Gisteren rond 13.30 kreeg ik ineens een enorme trek in een oer hollands broodje bal. Zo’n wit zacht bolletjes broodje met een uit de jus getrokken bal gehakt, stukje augurk er bij  en  ECHTE mayo.  Dus ik trok er op uit voor zo’n heerlijk hollandse klassieker , want die moet je toch makkelijk kunnen vinden in ons Amsterdam. Een verslag.

 

Terras 1 :  Een trendy terras met steigerhouten meubel styling lokt met haar hipster aanblik het jonge deel van mijn persoon naar zich toe. Ik nestel me voorzichtig neer op een ruwe plankbank , en probeer geen zijdelinge bewegingen te maken vanwege het gevaar van houtsplinters in mijn kont.

Er komt snel een ober aan rennen met een lineaal-rechte prachtige hipster haar scheiding,  die doet denken aan kapsels uit de periode 40-45,  en een baard die op zijn beurt associeert met galmend zingende mannetjes in minarettige moskee torens.

Ik :  Heeft u  een broodje bal .

Ober  :  Jawel we hebben een Japanse Wagyu gehaktbal op een

knoflook naan , met organische waterkers , wasabi raita ,en een kikkererwten coulis , dressed met een sake reductie. Gigantisch fusion ! Wilt u die ?

Ik:  ik wil gewoon een broodje bal.

Ober :  Helaas meneer , niet op de kaart.

 

Ik dan maar verder zoeken .

 

Terras 2 :  Een ander trendy terras met picknick banken waar je je benen moet verdraaien om in de zitbanken te kunnen gaan zitten. Dit omdat de banken vast zitten aan de tafels. Dus je kunt de bank niet naar achteren schuiven om te gaan zitten, maar je moet je poten door een brede spleet tussen bank en tafel schuin vertikaal naar voren steken.Dan  je bekken half draaien ( kijk uit dat je daarbij je kniegewricht van het nog naar achter stekende been niet verdraait ) en met je lichaam een kronkel beweging maken. dan om niet achterover te flikeren  jezelf vasthouden aan het tafelblad om dan rustig neer te dalen op de houten bankplank met ook een gevaar voor splinters in je kont.

Ik zit.

Er komt snel een ober aan rennen met een soortgelijke look van de ober van het vorige terras. ( Ik heb nog even gekeken of het niet dezelfde persoon was , maar gelukkig niet  , de haarscheiding zat aan de andere kant )

Ik : Heef u een broodje bal.

Ober :  Nee ,maar we hebben wel iets met ballen, van die lekkere spaanse ballen, een Albondigas trio van texels lam bestrooid met Iberico snippers, op een toast van oerdesem tarwerogge spelt met macadamia noten gecrunched door het brood heen geaderd.

Ik : Ik wil gewoon een broodje bal

Ober :  Sorry .

 

verder zoeken :

 

Terras 3    Dit keer met limoen groene en paarse kussens op hang lounge banken van reuzenbamboe stokken, geplaatst tussen tafeltjes met aardewerk Boeddha koppen met de overbekende gesloten spleetogen en balletjes kapsels. Ik nestel me aan een soort stamtafel , waar de hele 2016 jaargang van het tijdschrift “Hapinezz “ ligt uitgestald.

En terwijl ik een hapinezz artikel lees van een zelf uitgeroepen witte heks die het heeft over de heilzame werking van het praten met adolescente eiken bomen, komt er dit keer een oberesse naar me toe gelopen .Ik mis de scheiding en de baard. Maar ik hang achterover in een donskussen en wil niet meer overeind komen om terug te lopen naar het spaanse ballen terras.

Oberesse :  Heeft u uw keuze kunnen maken ?

Ik: Heeft u naast wat er op deze kaart staat ook een gewoon broodje bal ?

Oberesse :  We hebben wel iets wat het benaderd

Ik : Vertel

Oberesse : Wel…. ( er verschijnt een guitige, samenzweringachtige glimlach op haar gezicht ) We hebben …..Een organisch quinoa meel polenta brood sneetje , met daarop een gulle plak gehaktbrood van keltisch angus kalf , dat een paar dagen is ingelegd geweest in hongaarse kefir marinade, en

vlak voor het opdienen wordt afgebakken in indiaase ghee voor een krokant korstje, uiteindelijk wordt ie afgetopt  met een diervriendelijke foie gras van zuid franse gans , welke  gelukkig niet een trechter dwangvoeding heeft genoten. Het “goede leven “ keurmerk stikkertje plakken we op de rand van het bord, zodat u zeker weet dat de gans een verantwoord leven heeft gehad. Dit broodje staat dus nog niet op de kaart,  we noemen het gehaktbrood Rossini .

Ik : En het Angus kalf ?

Oberesse :  Wat is er met het  Angus kalf ?

Ik : Dat in het gehaktbrood zit,  heeft dat ook een stickertje ?

Oberesse : Nee dat denk ik niet.

Ik : Dan hoef ik het niet . Een prettige dag verder.

 

Ik wil bijna besluiten naar huis te gaan als een vrouw van middelbare leeftijd me aanspreekt in onvervalst plat amsterdams.

Vrouw:   Sseg luster effe jjongemann  , Ik horde juh net om een broodje ball vroage. Nauw, ik weet wel un addresjuh. Kaffee duh Ssonn in duh Jordoan, doar droahjuh suh selluf hun balle.

 

Terras 4  : Ik zit in de Jordaan op het terras van cafe de Zon op de hoek van de lindengracht en de noorderkerkstraat. Voor me op tafel staat een echt hollands broodje bal . Ze maken de ballen zelf. En het smaakt fantastisch. De beste gehaktballen van Amsterdam eet je bij cafe de Zon.

02 Aug 2017 no comments

Post a comment